Alvar Aalto – nimi, joka tunnetaan kaikkialla maailmassa. Hänen rakennuksensa seisovat kuin hiljaiset runot Helsingissä, New Yorkissa ja Pariisissa. Mutta ennen kansainvälistä mainetta ja maailman metropoleja, oli yksi pieni kaupunki Etelä-Pohjanmaalla, jossa Aalto kulki kengät kurassa ja pää pilvissä: Alajärvi.
Moni ei tiedä, että juuri täällä Aalto vietti nuoruutensa kesiä, kulki kameransa kanssa pitkin peltoteitä ja suunnitteli tulevaa – ehkäpä jo silloin mielessään ne kaarevat muodot, jotka myöhemmin muuttuisivat maailmankuuluksi designiksi.
Alvar Aalto syntyi 1898 Kuortaneella ja perhe muutti Jyväskylään hänen ollessaan lapsi. Alajärvellä Alvar vietti kuitenkin perheensä kanssa kesiään ja imi vaikutteita ympäristöstään – niin maisemasta kuin ihmisistäkin. Hänen isänsä Johan oli maanmittausinsinööri, joka varmasti vaikutti poikansa kiinnostukseen mittasuhteisiin ja rakenteisiin. Voidaan varmasti myös uskoa, että rakennustaiteelliset ajatukset saivat vaikutteita Alajärven hirsitalossa, kesäisen valon siivilöityessä pihakoivujen lehvistöstä ikkunan läpi tuvan pöydälle. Samaan aikaan, kun muut pojat haaveilivat polkupyöristä tai purjeveneistä, Alvar jo ehkä haaveili rakennuksista, joissa valo kulkisi kuin hiljainen melodia ja muodot olisivat yhtä luonnon kanssa.
Aallon juuret näkyvät hänen töissään: selkeys, luonnon kunnioitus ja toimivuus. Hän ei pelännyt yhdistää modernismia paikallisuuteen, ja juuri siksi hänen suunnittelemansa rakennukset istuvat Alajärven maisemaan niin luontevasti. Vaikka Aalto kiersi maailmaa ja työskenteli useiden projektien parissa eri mantereilla, Alajärvi säilyi hänen sisäisenä kompassinaan. Täällä oli varmasti jotain, mitä suurkaupungit eivät voineet tarjota: hiljaisuus ja pohjalainen suorapuheisuus.
Kun Aalto palasi Alajärvelle suunnittelemaan kaupungintaloa tai tapaamaan vanhoja tuttujaan, hänen voi uskoa katselleen tuttua pihakoivua ja muistelleen, mistä kaikki alkoi. Voi vain kuvitella, kuinka Aalto saattoi pysähtyä pitkäksi toviksi tutuille paikoille tai istahtaa – katselemaan, kuinka valo liukui pitkin rakennusten pintoja, juuri niin kuin hän oli sen suunnitellut.
Tänään Alajärvi ei ole vain piste kartalla arkkitehtuurin ystäville. Se on Alvar Aallon tarinan alku, elävä museo, jossa voit astua samoihin maisemiin kuin mestari itse. Voit itsekin istahtaa kaupungintalon aulaan, katsella valon leikkiä seinillä ja kuvitella Aallon miettivän, pitäisikö seuraavan kaaren olla vieläkin pehmeämpi.
Vaikka Aalto oli tunnettu suurista ideoistaan ja kansainvälisestä urastaan, hän ei ollut vieras arjen pienille iloille. Paikallisten mukaan hänellä oli erityinen mieltymys perinteiseen kotiruokaan – ja mainitaanpa tarinoissa joskus kaalikääryleetkin, jotka ehkä toivat tuulahduksen lapsuudesta ja Alajärven keittiöistä.
Tänä päivänä Aallon perintö elää vahvasti Alajärvellä. Opastetut kierrokset, kuten Hotelli Alvariinin järjestämä Aalto-kierros, tarjoavat mahdollisuuden kulkea samoja polkuja kuin mestari itse. Rakennukset eivät ole vain kiveä ja betonia – ne ovat osa kertomusta, joka alkoi järven rannalta ja jatkui maailman näyttämöille.
Jos arkkitehtuuri, tarinat ja suomalainen kulttuuriperintö kiinnostavat, Alajärvi on elämys, jota ei kannata ohittaa.
Paavolantie 1, 62900 Alajärvi
puh: 06 5576688
sposti: respa@alvariini.fi
Tapahtumamyynti ja tilaisuudet:
050 512 1146
tomi.hemminki@alvariini.fi
Ma-To: 6.30-22.00
Pe: 6.30-22.00
La: 8.00-02.00
Su: Suljettu
Iltakeittiö auki: klo 14:00-20:30
Myös aamupala tarjolla
Lounas:
ma-pe: 10.30-15.00
la: 11.00-15.00